Basmati rýže

BASMATI RÝŽE

Uvařit si rýži není žádná věda. Co ale znamenají názvy dílčích odrůd? K čemu jsou dobré? A jaký se za nimi skrývá příběh.

Stát se rýžovým zrnem Basmati není legrace! Takové správné rýžové zrno by mělo pocházet z Indie nebo Pákistánu a po uvaření byste se mělo natáhnout až na průměrnou délku 6.61 milimetrů. Proč tak přísná pravidla? Za kultivací této chutné odrůdy stojí desítky generací zemědělců opečovávajících si tuto odrůdu po staletí.

Při konzumaci rýže Basmati můžeme cítit specifickou chuť, která je typická pro list rostiliny Pandanus Amarylifolius. Podíl této chuti je u této rýže až dvanáctinásobný oproti jiným odrůdám. Abyste o charakteristickou chuť nepřišli, doporučujeme rýži na půl hodiny namočit do vlažné vody. Díky toho zůstane typická chuť zachována, a navíc zrychlíte vaření až o pětinu času. Nezapomeňte rýži nechat takzvaně odpočinout, stačí tři minutky – rýže se pak rozvoní, prostoupí chutí a nelepí se. Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit.

Na The Health nabízíme tradiční rýži Banno Basmati, která se pěstuje na úpatí Himalájí. Královnou mezi rýžovými odrůdami z ní dělají dlouhá zrna a výjimečné klima, ve kterém je pěstována.

https://www.thehealth.cz/banno-basmati-ryze-extra-dlouha-2kg/

Obrázek článku