Kari trochu jinak

Baby lilek v tomatovém kari

  

Baigan bharta je zeleninové kari z baby lilku (odrůda lilku s malými kulatými plody). Protože baby lilek není běžně k dostání, můžete místo něj použít i klasický podlouhlý plod.

Recept:

6 baby lilků

1 cibule

2 velká rajčata

1 lžíce sezamové pasty

1 zelená pokrájená chilli paprička

2 lžičky čerstvě strouhaného zázvoru

1 lžička česnekové pasty nebo 2 stroužky jemně nakrájeného česneku

čerstvé listy koriandru

celé hořčičné semínko

 celý římský kmín

 drcené chilli (přidávejte podle toho jak máte rádi pálivé)

kurkuma mletá 

mletý koriandr.

Postup:

1. Plody umyjte a odkrojte stopky. Lilky nakrájejte podélně na čtvrtiny, osolte a nechte 10 minut stát. Přebytečnou vodu osušte ubrouskem. (Pokud máte klasický lilek, rozkrojte jej podélně a každou půlku ještě nakrájejte na 1 cm silné plátky. Jinak je postup stejný).

 

2. Na horkém oleji zvolna opečte pokrájený lilek dozlatova. Vyjměte a nechte okapat v sítu nebo na cedníku. Do stejného oleje nasypte celé hořčičné semínko, římský kmín a drcené chilli. Dejte pozor, ať tuk není moc rozpálený, koření byste spálili. Přidejte najemno pokrájenou cibulku, zelené chilli (pokud nechcete kari příliš pálivé, vynechte), zázvor s česnekem, trochu kurkumy a promíchejte.

 

3. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte rajčata a lžičku mletého koriandru. Podlijte malým množství vody a vařte na mírném plameni 5 – 10 minut. Podle potřeby vodu doplňte. Pokud jste cibulku a rajčata, nenakrájeli na dostatečně jemné (až kašovité) kousky, můžete teď omáčku lehce rozmixovat ponorným mixérem. Na závěr přidejte sezamovou pastu (budete překvapeni, jak jedna lžíce dokáže změnit celé kari!) a opečený lilek. Pár minut ještě společně povařte. Před podáváním nezapomeňte posypat listy čerstvého koriandru. Podávejte s basmati rýží nebo plackami (naan, čapati, ad.). 

 

Sdílejte své výsledky na instagramu a přidejte #thehealthcz ať vidíme jak se vám to povedlo! 

Obrázek článku