Ajurvéda je tradiční Indická medicína, jenž cílí na zachování zdravého životního stylu tím, že vybalancuje tělo, mysl i duši. Toto dohromady preventuje nemoci, ale neléčí. Toto se stává díky kombinaci diety, cvičení a správného životního stylu. 

Ajurvedické byliny jsou důležitým komponentem této medicíny. Věří se, že ochrání vaše tělo a přispěje ke zdravému životnímu stylu, jenž může vést ke zlepšení mentálního zdraví, nebo nápomoci vašemu tělu. 


- Kaja čikitsa: interní medicína. Cílem tohoto odvětví ajurvédy je léčba celé bytosti, mysli, těla a ducha. Obsahuje zevrubný seznam infekčních nemocí a bylinných léků i popis praxe panča karmy.

- Salakja tantra: onemocnění hlavy a krku. Toto odvětví ajurvédy přibližně odpovídá dnešní specializaci oftalmologie a otorinolaryngologie, v podstatě medicíně oka, ucha, nosu a hrdla. Jsou zahrnuty chirurgické techniky i bylinná léčba stavů, jako jsou zákaly.

- Salja tantra: chirurgie. Jak již bylo zmíněno, chirurgie má v ajurvédské medicíně velmi důležité místo. Specializace Shalya pokrývá oblasti jako anatomie, fyziologie, chirurgická léčba stavů, jako jsou obstrukce střev.

- Agadha tantra: otravy a toxikologie. Toto odvětví ajurvédské medicíny se zabývá klasifikací a léčbou toxinů všech druhů včetně znečištění vzduchu a vody.

- Kaumára bhrtja: pediatrie. Kaumára bhrtja obsahuje všechny obory související s dětmi včetně prenatálního a postnatálního zdraví a dětských nemocí.

- Rasajana: rejuvenace. Rasajana se používá k prevenci nemocí a zajištění dlouhého, zdravého života. Zabývá se zdravou stravou a pravidly chování.

- Vadžikarana: afrodiziaka. Tato léčiva, která mají rovněž rejuvenační účinek, zvyšují sexuální potenci a výkonnost.

- Bhuta vidja: psychologie. Bhuta vidja, což doslova znamená „znalost duchů“, se zabývá léčbou duševních problémů pomocí bylin, diety a jógy.



V Ajurvedické Medicíně se také objevuje 12 hlavních bylinek, jenž napomáhají vašemu tělu a duši. 

1) Tulsi

V ajurvédské medicíně je považována za revitalizující prostředek, jež posiluje unavený organismus, což je také důvod, proč se Tulsi přezdívá “elixír života”. Legenda dokonce praví, že hinduistická bohyně a patronka štěstí, hojnosti a krásy Lakšmí se převtělila právě do Bazalky. Indičtí obyvatelé také věří, že je Bazalka ochrání před zlou mocí i duchy, a tak ji pěstují před vchodem do svého domova. Před některými domy můžeme zahlédnout i speciální nádoby, které mají zabránit jejímu poškození. Bazalkové květy jsou v Indii předkládány také k vodě. Důvodem je to, že mají pomoci duši zemřelého přejít do nebe. Dnes je Bazalka součástí indických jídel a u nás ji kromě bylinkářství můžeme nalézt i v čajích parfémech, krémech a mýdlech.

2) Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) je malá dřevina původem z Indie a severní Afriky. Jeho kořen a bobule se používají k výrobě velmi oblíbeného ajurvédského léku.

Je považován za adaptogen, což znamená, že podle všeho pomáhá vašemu tělu efektivněji zvládat stres. Výzkum ukázal, že snižuje hladinu kortizolu, hormonu, který vaše nadledviny produkují v reakci na stres.

Existují také důkazy spojující ashwagandhu s nižší úrovní úzkosti a zlepšeným spánkem u lidí se stresem a úzkostnými poruchami.

Výzkum navíc ukazuje, že ašvaganda může zvýšit růst svalů, paměť a mužskou plodnost a také snížit hladinu cukru v krvi. K potvrzení těchto výhod jsou však zapotřebí rozsáhlejší studie.

Nakonec existují důkazy, že to může pomoci snížit zánět a posílit váš imunitní systém, ačkoli je zapotřebí více studií. 

(Všechny informace převzaty z pubmed central, jenž vydává publikace různých medicínských studií) 

3) Brahmi 

Ve staroindickém jazyce znamená Brahmi “vědomí” či “moudrost” a v ájurvédské medicíně má své stálé místo již 3 000 let. A to už je dost na to, abychom ji vyzkoušeli i my.

Brahmi především pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu. Zlepšuje paměť, zvyšuje koncetraci a je vhodná pro studenty či soustavně pracující manažery. Podporuje funkci žlučníku a posiluje duševní výkonost. Zpomaluje stárnutí a zvyšuje odolnost vůči stresu. Pročišťuje krev i celý organismus a je považována za účinný antioxidant.

4) Boswellia: umí oživit a zprůchodnit: klouby, menstruaci i sexuální kondici

Trápí vás bolesti kloubů, které vás omezují a znepříjemňují vám život? A už jste slyšeli o Boswellii neboli kadidlovníku? Pokud máte tuto úžasnou bylinu spojenou pouze s typickou vůní kostela, potom zpozorněte, dokáže věci, za které byste se v kostele nejspíš styděli. Podle východní medicíny je kadidlovník jedničkou při potížích s klouby. První volbou, když vaše klouby přestávají poslouchat a začínají bolet. Boswellové kyseliny mají přímý vliv na zánětlivé procesy a výrazně je potlačují. Kadidlovník je osvědčenou podporou při léčbě osteoporózy a revmatoidní artritidy. Jeho zásadní význam a účinky by se daly vystihnout dvěma slovy – oživit a zprůchodnit. A to je jeden ze základních principů zdraví. Vitalita, proudění, koloběh. Lidský organismus je jedna velká přehlídka pohybu a proudění – krve, vzduchu, potravy a energie. Neustálý proces, jehož narušení se přímo projeví na našem zdravotním stavu. Dokáže také stimulovat tok krve v pánevní oblasti a v děloze. U žen tak upravuje menstruační cyklus a posiluje funkci dělohy.

5) Amla Triphala

Běžněji známý jako indický angrešt, amla hraje důležitou roli v ajurvédské medicíně. Je to jedno z nejstarších jedlých plodů, které Indie zná. Indické angrešty jsou jedlé plody malého až středně velkého stromu, který roste po celé Indii. Bobule mají kyselou, ostrou chuť a vláknitou strukturu. Z tohoto důvodu jsou bobule často nakládané, namočené v cukrovém sirupu nebo vařené do pokrmů, aby se zvýšila chutnost.

Indický angrešt a jeho extrakt se používají v ajurvédské medicíně k léčbě příznaků, jako je zácpa, a také se používají v prevenci rakoviny. Indický angrešt je velmi výživný a má vysoký obsah vitamínu C, aminokyselin a minerálů Obsahují také silné rostlinné sloučeniny, jako jsou fenoly, třísloviny, kyselina phyllembelová, rutin, kurkuminoidy a emblikol Několik studií ve zkumavkách naznačuje, že indický angrešt má silné protirakovinné vlastnosti. Například ve studiích ve zkumavkách bylo prokázáno, že extrakt z angreštu indického inhibuje růst buněk rakoviny děložního čípku a vaječníků. 

Neexistuje však žádný jistý důkaz, že by indický angrešt předcházel rakovině u lidí.

6) Bibhitaki Triphala


Terminalia bellirica je velký strom, který běžně roste v jihovýchodní Asii. V ajurvédské medicíně je známý jako „Bibhitaki“, kde se plody stromu používají k léčbě běžných onemocnění, jako jsou bakteriální a virové infekce.

Bibhitaki obsahuje třísloviny, kyselinu ellagovou, kyselinu gallovou, lignany a flavony, spolu s mnoha dalšími silnými rostlinnými sloučeninami, o nichž se předpokládá, že jsou zodpovědné za jeho léčivé vlastnosti. Tento účinný bylinný prostředek má mnohostranné použití a může pomoci při léčbě celé řady zdravotních problémů.

Bibhitaki byla zkoumána zejména pro své protizánětlivé vlastnosti. V jedné studii 500 mg Terminalia bellirica podstatně snížilo hladiny kyseliny močové u pacientů s dnou, což je zánětlivý stav charakterizovaný nahromaděním kyseliny močové v těle.

Bibhitaki se také běžně používá v ajurvédské medicíně k léčbě diabetu a dysregulace krevního cukru a to proto, že Bibhitaki má vysoký obsah kyseliny gallové a kyseliny ellagové, dvou fytochemikálií, které mají příznivé účinky na hladinu cukru v krvi, citlivost na inzulín a tělesnou hmotnost.

7) Haritaki Triphala

Terminalia chebula je léčivý strom, který roste na celém Blízkém východě, v Indii, Číně a Thajsku. Tato rostlina je v ajurvédě známá jako „Haritaki“, kde se jako lék používá malé zelené ovoce stromu Terminalia chebula. Je to jedna z hlavních součástí Triphaly.

Haritakiho si v ajurvédě velmi váží a je často označován jako „král léků“. Od starověku se používá jako lék na řadu stavů, včetně srdečních chorob, astmatu, vředů a žaludečních onemocnění. Haritaki obsahuje fytochemikálie, jako jsou terpeny, polyfenoly, antokyany a flavonoidy, z nichž všechny mají silné zdravotní výhody. Studie ukázaly, že haritaki má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Kromě toho je Haritaki populárně používán v ajurvédské medicíně k léčbě zažívacích problémů, jako je zácpa. Studie na zvířatech ukázaly, že léčba přípravkem Haritaki prodlužuje dobu průchodu střevem, což může pomoci zmírnit zácpu.

8) Římský Kmín 

Nedávná studie publikovaná v magazínu Complementary Therapies in Clinical Practice journal přezkoumala účinky tohoto koření i z hlediska hubnoucích účinků. Zkoumanou skupinou byly ženy trpící nadváhou. Výzkumníci náhodně rozdělili 88 žen s nadváhou do dvou skupin. Po dobu tří měsíců dostaly obě skupiny žen radu ohledně výživy, která se týkala doporučení snížení příjmu o 500 kalorií. Jedna skupina k tomu konzumovala navíc i 3 gramy práškového římského kmínu zamíchaného v 5 dcl jogurtu. Stejné množství jogurtu měla předepsána i druhá skupina žen, ale tentokrát bez přídavku kmínu.

U skupiny žen s kmínem se snížila hladina škodlivých tuků v krvi (pokles triglyceridů a LDL cholesterolu). Římský kmín snižuje riziko srdečních onemocnění a obezity. Naopak podporuje metabolismus tím, že obsahuje velké množství fytosterolů, které mohou inhibovat absorpci cholesterolu v lidském těle, tvrdí odborníci.

Římský kmín ulevuje od zažívacích problémů, protože obsahuje esenciální oleje, hořčík a sodík. Tyto sloučeniny podporují trávení a zmírňují bolesti břicha. Lidé používající toto koření bojují proti řadě nemocí, aniž by o tom tušili: nespavost, poruchy dýchání, anémie a dokonce i kožní onemocnění.

Kmín obsahuje velké množství železa a vitamínu C. Podporuje imunitu a nově je zjištěno, že i paměť. Má navíc antimikrobiální vlastnosti. 

9) Kurkuma

Koření známé jako kurkuma pochází z rostliny s příznačným názvem kurkumovník dlouhý (Curcuma longa). Kromě toho, že bývá používána samostatně, tvoří jednu ze základních složek kari koření. Milovníci indické a thajské kuchyně se s kurkumou setkávají velmi často, ale ve skutečnosti má mnohem více využití i mimo kulinářství. Například v Thajsku se tradičně využívala coby příměs při výrobě kosmetiky; v Číně jako barvivo; Malajsané ji používají jako antiseptikum; v Pákistánu jako protizánětlivý prostředek; Američané dokonce jako barvivo a konzervační látku mnoha potravin. Nejdůležitější látkou je bezpochyby kurkumin – tj. přírodní polyfenol, který však dosahuje poměrně nízkého podílu (asi 3 %). Proto lidé toužící po výhodách této látky většinou dávají přednost doplňkům stravy – ty jsou zpravidla obohaceny o výtažky z černého pepře zvyšující vstřebatelnost kurkuminu v těle.

Antioxidační účinek – kurkumin dokáže neutralizovat volné radikály, čímž zabraňuje oxidačnímu poškození. Dokonce stimuluje funkci specifických enzymů v těle, které hrají rovněž důležitou roli v ochraně proti oxidaci. V praxi to znamená, že slouží jako prevence vzniku onemocnění, jako jsou Parkinsonova choroba, ateroskleróza, infarkt a další.


Potlačení zánětu – poškození způsobené oxidací úzce souvisí se zánětem, který je vlastně obranným mechanismem lidského těla. Problém nastává, když se zánět stane chronickým stavem a začne vašemu organismu škodit. V tom případě může způsobit některé vážné nemoci jako Alzheimerovu chorobu, roztroušenou sklerózu nebo epilepsii. Výzkumy prokázaly schopnost kurkuminu potlačovat zánět, čímž došlo k potvrzení řady neoficiálních zpráv.


Pomoc pacientům s artritidou – chronické zánětlivé onemocnění kloubů, odborně nazývané jako artritida, postihuje více než 250 milionů lidí na celém světě. V roce 2014 vyšla studie, ve které vědci potvrdili, že užívání kurkuminu s výtažkem z černého pepře snížilo bolest a zlepšilo fyziologické funkce u pacientů s artritidou. Autoři označili kurkuminoidy za efektivní a bezpečnou alternativní léčbu tohoto onemocnění.


Zlepšení činnosti mozku – kurkumin zvyšuje hladinu mozkového neurotrofického faktoru – tedy proteinu, jenž má na svědomí například růst mozkových buněk. Množství poruch řídícího centra souvisí s nízkou hladinou tohoto proteinu, takže konzumace kurkuminu může oddálit nebo dokonce zabránit poškození. Vědci z Washingtonu, D.C. mimo jiné uvedli, že kurkumin může být účinným a trvalým přírodním antidepresivem.


Snížení rizika srdečních chorob – protizánětlivé a antioxidační účinky kurkuminu nejsou jediným důvodem, proč bývá jeho užívání spojené s prevencí srdečních chorob. Zlepšuje totiž i výstelku vašich cév (tzv. endotel), což je důležité pro správnou regulaci krevního tlaku, zajištění srážlivosti krve atd.

10) Lékořicový kořen

Množství zdravotních přínosů čaje z kořene lékořice je způsobeno přítomností jedinečných organických sloučenin – glykosidů, flavonoidů, anetolu, kumarinů, sterolů a řady dalších antioxidantů, stejně jako některých minerálů a vitaminů.

Vzhledem k silné povaze kořene a riziku toxicity by neměly být denně vypity více než 3 šálky tohoto čaje – toto množství mělo být více než dostatečné, aby bylo možné těžit z následujících přínosů pro zdraví.

Čaj z lékořice může pomoci udržet pokožku krásně zvlhčenou, pokud je používán pro místní aplikaci (studený čaj nanesený na pokožku). Dále může také pomoci zvýšit hladinu antioxidantů ve vašem těle, což pomáhá minimalizovat známky stárnutí.

Pokud trpíte hypotenzí, známou také jako nízký krevní tlak, povzbuzující povaha lékořicového čaje může zvýšit váš krevní tlak na normální hladiny, což zvyšuje vaši energetickou hladinu a zabraňuje závratě a únavě.

Lékořicový čaj dále také dodává do vlasů antioxidanty a minerály, posiluje folikuly a celkově zlepšuje vzhled vašich vlasů. Tento čaj je také u mnoha lidí oblíben díky jeho schopnosti zastavit vypadávání vlasů, a to jak při konzumaci, tak při aplikaci místně.

Čaj z kořene lékořice může rychle projít hlenem, uklidňuje záněty v krku a tím, že posiluje imunitní systém, tak posiluje odstranění bakterií nebo patogenů z těla. Antioxidanty nalezené v tomto čaji jsou také nedílnou součástí obrany těla proti nemocem.

11) Gotu Kola

Gotu kola je poněkud exoticky znějící název pro pupečník asijský. V Ájurvédě i čínské lidové medicíně je po tisíce let symbolem dlouhověkosti a říkají ji také “bylina osvícení”.

Tato popínavá zelená rostlina s bílými či světle fialovými kvítky miluje mokřady tropického a subtropického pásu. Snadno ji proto naleznete ve vlhčích oblastech Číny, Indie či Srí Lanky, ale také na Madagaskaru nebo v Indonésii.

Pupečník dokáže čistit půdu od těžkých kovů, proto je důležité kontrolovat, odkud rostlina pochází. Pro konzumaci se zpracovávají nejčastěji listy a stonky, které se následně usuší a poté se užívají v extraktech, nálevech či tinkturách.

Gotu Kola také
- urychluje hojení ran a oparů,
- ocení ji lidé s problémem padání vlasů,
- je skvělá při prevenci vzniku žaludečních vředů,
- omlazuje a vyživuje pleť,
- podporuje krevní oběh a funguje preventivně proti trombózám,
- působí proti zánětům a detoxikuje organismus,
- zlepšuje náladu a bojuje proti úzkostným a depresivním pocitům,
- posiluje správnou funkci mozku a jeho kognitivní funkce v čele s pamětí,
- působí jako sexuální stimulant.

12) Hořký Meloun

Někteří říkají, že jeho chuť je doslova odporná, jeho účinky na zdraví jsou ale zase takřka zázračné. Ne nadarmo mu Japonci přezdívají ovoce dlouhověkosti. Vzhledem připomíná okurku, ale jí se pouze jeho vnější zelená a křupavá část. Tomto melounu se neříká hořký jen tak pro nic za nic. Zasyrova je takřka nepoživatelný – a ani po tepelné úpravě to není o moc lepší. Až ale zjistíte, co všechno dokáže tohle ovoce udělat pro lidské zdraví, možná se překonáte a vezmete ho na milost.

Je výborným zdrojem hořčíku, manganu a vitaminů B1, B2, B3, C, kyseliny listové, zinku, fosforu a beta karotenu. Beta karotenu má hořký meloun dvakrát tolik než tradiční brokolice. Železa a vápníku pak dvakrát tolik co běžně dostupný špenát.

Hořký meloun je spojen se snížením tělesného cukru v krvi, protože má vlastnosti, které působí jako inzulín. Výborný je jako prevence a lék na cukrovku a zvládne také zlepšit zrak. Šťáva z tohoto plodu pomůže s vysokým krevním tlakem, nejrůznějšími kožními i žaludečními nemocemi. Působí také proti parazitům a má antivirové účinky.

V tradičních medicínách používali hořký meloun při revmatismu, malárii i jako afrodiziakum. Pro svoji hořkost používají tento druh melounu v Asii místo chmelu při výrobě některých piv.